Gençler arasında yurt dışına ilgi artıyor. Fakat birçok genç, yurt dışında çalışmak veya eğitim almak için gereken maliyetleri karşılamakta zorlandığından, birçok genç yurt dışında iş imkanlarına sahip olan alanlara yöneliyor.

Yurt dışında çalışma denilince akla ilk gelen sektör bilişimdir. Ancak Türkiye’deki diplomanın geçerliliği için diploma denkliği gibi kriterler gerektirmeyen birçok alanda yurt dışında çalışma imkanı bulunmaktadır.

Ancak unutulmamalıdır ki, yabancı dil bilmeden mezun olmak yurt dışında iş bulmayı zorlaştıracaktır. Özellikle İngilizce gibi yabancı dilleri üniversite bitmeden öğrenmek önemlidir.

Tasarım programları

Bilişim sektöründeki büyüme, sadece yazılımcılar için değil aynı zamanda tasarımcılar için de iş fırsatlarını artırmıştır. Hangi üniversiteden mezun olduğunuzdan çok, yaptığınız işlerin ortaya çıkması önemlidir, bu nedenle yabancı dil konusunda yetenekli tasarımcılar dünya çapında iş bulabilme imkanına sahiptir.

Animasyon ve video

Bilişim sektöründeki büyümeye paralel olarak, tasarım ihtiyacına ek olarak, görüntü izleme seçeneklerinin artması ve internet üzerinde birçok alternatif kanalın bulunması, dünya genelinde video prodüksiyon ihtiyacını artırmıştır. Hareketli görüntülerin izlenme platformları arttıkça, animasyon bilgisinin değeri ve talebi artmaktadır.

Mimarlık ve inşaat

Son yıllarda Türkiye’deki inşaat sektöründeki daralma algısına rağmen, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerden talep alan bu bölümlere mezun olan gençlere ihtiyaç vardı. Son zamanlarda özellikle Türki Cumhuriyetlerde hızlı bir gelişme yaşanmasıyla birlikte, inşaat sektöründe iş fırsatları artmaktadır.

Gıda üretimi

Tarım sektörü, ülkemizde üniversite mezunu gençler arasında pek popüler değildir ancak gelişmiş ülkeler arasında yer alanlar, sınırlı araziden daha yüksek verim elde etmek istedikleri için tarım sektörünün önemi her geçen gün artmaktadır.

Kimya ve Malzeme Bilim Mühendislikleri

Sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılığın önem kazandığı gelişmiş ülkelerde, kimya ve malzeme bilimi, her türlü üretimin temelini oluşturan bir bölgedir.

Makine, Elektrik, Elektronik Mühendislikleri

Türkiye’de üretim sektöründe 5,5 milyon kişi istihdam edilmekte, ancak çoğunlukla işçi ya da ara eleman ve tekniker gibi nitelikli personel bulma konusunda zorluk yaşanmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, gelişmiş ülkelerde nitelikli personel ihtiyacı artmaktadır.

İstatistik ve Veri Bilimi

Bilişimle ilişkili olan veri bilimi ve istatistik, gelişen ve önemi artan diğer bir alandır. Büyük veri kavramı herkesin dikkatini çekerken, istatistik ya da matematik gibi konular genellikle göz ardı edilmektedir. Ancak bu alanda gelecekte daha fazla istihdam fırsatı olacağı düşünülmektedir.

İşletme ve Ekonomi

İnanılması güç olsa da, ABD’de lisans programlarının yaklaşık dörtte biri işletme alanına odaklanmaktadır. Türkiye’de birçok diplomalı elemanın vasıfsız olması nedeniyle, işletme ve ekonomi gibi alanlarda mezun olanların uluslararası şirketlerde kariyer yaparak yurtdışında çalışma oranı her geçen gün artmaktadır.

Lojistik

Covid-19 ile birlikte dünya çapında yaşam tarzımızdaki değişikliklerle birlikte lojistik sektörünün önemi artmıştır. Türkiye’den dünya markası olmuş şirketlerin de bulunduğu lojistik sektöründe, yurtdışında kariyer fırsatları olduğunu görmek mümkündür.

Bu fırsat aynı zamanda havacılık ve denizcilik sektörlerinde de bulunabilir, bu alanlarda son yıllarda yurt dışında çalışan birçok Türkiye vatandaşı mevcut.

Dış Ticaret

Son yıllarda dünyada sınırların kalkmakta olmasıyla birlikte, Lojistik gibi önemli bir sektör olan dış ticaret, daha da değer kazanmıştır. Bu alanda tüm dünya sizin işyeriniz olabilir!

Turizm

Türkiye’deki üniversitelerde kontenjanların dolması zor olan Turizm bölümlerinde, eğitimli kişilerin kariyer yapması oldukça kolaydır. Örneğin 40’lı yaşlarının başında Rusya’da bir şirkette (5 yıldızlı otelde) Genel Müdür olma gibi bir fırsatı başka bir alanda bulmak zordur.

Psikoloji

Türkiye’de de talebi oldukça yüksek olan Psikoloji alanında iyi bir eğitim almış ve en çok çalışmanın yapıldığı ABD gibi ülkelerde kariyer yaparak mezun olan birçok kişiye rastlamak mümkündür.

Ancak, bir kez daha altını çizmek gerekir; sadece bir bölümden mezun olduğunuz için başka bir ülkede veya şirkette iş bulmak mümkün değildir. Bu bir gereklilik olabilir, ancak yeterlilik değildir. Dolayısıyla, yurt dışında bir kariyer istiyorsanız, hem yabancı dil öğrenmeli, hem kendinize uygun bir alan bulmalı, hem de bu alanda çok çalışmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Aksi halde, hayalden öteye geçmek zor olabilir.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir